pom-status
Stadsherstel Historisch Rotterdam ambassadeur van Rotterdams erfgoed
POM-status
Sinds januari 2018 is Stadsherstel Historisch Rotterdam NV geregistreerd als POM (Professionel Organisatie voor Monumentenbehoud).
De POM-status is de erkenning van de Nederlandse overheid dat een monumentenorganisatie haar kerntaak op een professionele wijze verricht: het in standhouden van beschermd monumentaal erfgoed. De toekenning is dan ook een bevestiging van de visie van Stadsherstel op het gebied van restauratie en onderhoud van het Rotterdams erfgoed. Stadsherstel is de enige organisatie met de POM-status in de regio Rijnmond en samen met de Rijnlandse Molenstichting (uit Leiden) de enige in Zuid-Holland.
Het borgen van de kwaliteit van de werkzaamheden is de basis voor het bestaan van Stadsherstel Rotterdam. Deze verantwoordelijkheid is een belangrijke basis voor draagvlak bij aandeelhouders, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de gemeente Rotterdam (met in het bijzonder Bureau Monumenten) en de provincie Zuid Holland. Dankzij de groei van Stadsherstel Rotterdam heeft deze kwaliteitsborging zich steeds verder kunnen ontwikkelen.
Visie op kwaliteit van werkzaamheden/restauratie-ethiek
Stadsherstel Rotterdam stelt te allen tijde het behoud van cultureel erfgoed centraal bij haar werkzaamheden. Daarom werkt zij bij de voorbereiding en uitvoering van restauraties en onderhoud volgens de principes van de stichting ERM (Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg www.stichtingerm.nl). Ter toelichting volgt hieronder wat deze principes behelzen.
Restaureren is het revalideren en vitaliseren van bestaand gebouwd cultuurgoed. Terughoudendheid van ingrijpen is per definitie het beginsel van cultuurbehoud. Het uitgangspunt is daarom dat zoveel mogelijk van het oorspronkelijke materiaal behouden moet blijven, omdat dit immers de fysieke drager is van de cultuurhistorische waarde die het monument maakt tot wat het is. Desondanks vraagt restauratie dikwijls om interventies, waarbij het noodzakelijk kan zijn dat er toch ingrijpender maatregelen worden getroffen die leiden tot het vervangen van historisch materiaal. Bij de uitvoering van de werkzaamheden vergewist Stadsherstel Rotterdam zich er daarom altijd vooraf van wat per afzonderlijk onderdeel van het werk de gewenste aanpak is. Daarbij dienen de algemeen gangbare en in de Beoordelingsrichtlijn (BRL) Onderhoud en Restauratie Monumenten opgenomen ethische afwegingen m.b.t. behoud cultuurhistorische waarden van het object als uitgangspunt.