• Blijf op de hoogte van het actuele nieuws, huuraanbod en projecten van Stadsherstel Historisch Rotterdam via onze nieuwsbrief.
Toon kaart Lijst weergeven

Projecten

Projecten Rotterdams erfgoed in de steigers

Het restaureren van monumenten is bepaald geen sinecure en in de Rotterdamse praktijk al helemaal niet. Rotterdam kent gelukkig relatief veel restauratiearchitecten (waar helaas niet alle monumentenbezitters gebruik van maken), maar nauwelijks restauratie-aannemers. De meeste Rotterdamse aannemers willen graag ‘vernieuwen en weer mooi maken’, terwijl behoud van historisch materiaal bij restauratie juist voorop moet staan. Het vinden van de juiste uitvoerende partijen heeft Stadsherstel zich in de loop der jaren eigen gemaakt, evenals de wijze van opdrachtgeverschap.

Stadsherstel werkt bij de voorbereiding en uitvoering van restauraties en onderhoud conform de richtlijnen en voorschriften van de Stichting ERM (Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg). Bij een herbestemmingsopgave laat Stadsherstel in een vroeg stadium, veelal voorafgaand aan mogelijke verwerving van een (rijks)monument, altijd een bouw- en cultuurhistorisch onderzoek verrichten door een gekwalificeerd bureau.

De uitkomst van het onderzoek vormt de basis voor de zoektocht naar nieuwe functiemogelijkheden en het ontwerp dat daar bij hoort. Niels van der Vlist, directeur, en Menno Spoormaker, bouwkundig manager, zijn verantwoordelijk voor de restauratie- en onderhoudswerkzaamheden. Beide hebben een ruime ervaring op het gebied van restaureren, herbestemmen en onderhouden van monumenten.

Markant tramhuis straks weer herkenbaar als monument ,

Een bijzonder project is in voorbereiding. Stadsherstel Rotterdam en Stichting Droom en Daad slaan de handen ineen om het monumentale Tramhuis bij het Eendrachtsplein in Rotterdam in ere te herstellen …