• Blijf op de hoogte van het actuele nieuws, huuraanbod en projecten van Stadsherstel Historisch Rotterdam via onze nieuwsbrief.

Rijksmonument

Rechter Rottekade Rechter Rottekade 405 - 417, Oude-Noorden

Aan de Rotte, bij de top van de klassieke Rotterdamse Stadsdriehoek, op de hoek van de Rechter Rottekade en de Vriendenlaan, staan drie zeer merkwaardige panden op een onopvallende manier opvallend te zijn. Ze staan ingebed tussen omvangrijke nieuwbouwprojecten, gerealiseerd rond 1980 uit de periode van de grootschalige stadsvernieuwing.

De panden dateren uit circa 1700 en staan bekend als ‘de oudste huisjes van Rotterdam’. Het zijn drie van de hooguit vijftien oude koopmanshuizen die de stad nog kent. De panden zijn aan de buitenzijde niet de meest opvallende koopmanshuizen, maar aan de binnenzijde is dit een heel ander verhaal.

Alle drie de koopmanshuizen hebben een pakhuis op de benedenverdieping. In de drie eeuwen van hun bestaan hebben de koopmanshuizen vele functies gekend. Niet de minste daarvan was de opslag van agrarische producten. Eén van de woningen herbergt zeer opmerkelijke kunstschatten.

Nummer 407 heeft zeldzame plafond- en muurschilderingen van o.a. de gebroeders Elias; een prachtig gebeeldhouwde schoorsteen van Braziliaans palissanderhout en een in zeer goede staat verkerend trappenhuis in rococostijl. Er is in Rotterdam slechts één ander gebouw waar achttiende eeuwse in situ plafondschilderingen te vinden zijn.

Het is een wonder dat de koopmanshuizen er nog staan. Zij overleefden het bombardement van 1940, de daaropvolgende brand en viermaal een sloopvergunning die was aangevraagd vanwege de stadsvernieuwingsplannen.

Het zijn rijksmonumenten sinds 1971 en in 1995 in bezit gekomen van Stadsherstel Historisch Rotterdam N.V. In 2007 is het interieur en exterieur gerestaureerd onder regie van architect Marcel van der Veer van MARS Interieurarchitecten. De panden zijn verhuurd als woonhuizen, op nummer 407 is de Rotterdamse Salon gevestigd.

In 2021 is een gedicht onthuld op de muur van een van de koopmanshuizen. Het is een gedicht van stadsdichter Derek Otte.

In het boek “Rotterdamse Rococo” (september 2022) over de bijzondere geschiedenis van de unieke
18e-eeuwse Koopmanshuizen aan de Rechter Rottekade 405/407 en 411/41, schetst de panden als symbool van handel, daadkracht en strijd. Het boek is geschreven door Anja Berkelaar namens de stichting de Rotterdamse Salon.