• Blijf op de hoogte van het actuele nieuws, huuraanbod en projecten van Stadsherstel Historisch Rotterdam via onze nieuwsbrief.

mei 2024

Actueel Suite hotel Pincoffs: Groen! Met een glimlach…

Edwin van der Meijden en Karen Hamerlynck, eigenaren van Suite Hotel Pincoffs, dragen het motto “Groen! Met een glimlach…” dagelijks uit. Bij alles wat er in het hotel gebeurt, wordt creatief nagedacht en wordt geprobeerd zo min mogelijk schade aan de aarde te berokkenen. Er wordt circulair gedacht en het doel is om in het hotel zoveel mogelijk te hergebruiken en eventueel te recyclen. Daarbij mag het comfort van de gast nooit ter discussie staan. Zo worden de koffiecups uit de kamers en suites gerecycled. En ook het afval krijgt een nieuw leven: wekelijks worden het drap van de koffie en sinaasappelschillen opgehaald. Daarmee worden champignons van Rotterzwam gevoed en uit de schillen wordt door Dik & Schil gin een orangecello gedistilleerd.

Rotterdamse historie
Niet alleen het duurzame karakter maakt het hotel bijzonder, maar ook het verhaal en de geschiedenis. Het fraaie monumentale gebouw dat nu Suite Hotel Pincoffs huisvest, ligt markant op de hoek van de Koningshaven en de Binnenhaven en contrasteert mooi met de naastgelegen hoogbouw van de Kop van Zuid. In 1879 werd het opgeleverd als administratiekantoor, maar in de volksmond is het beter bekend als ‘het douanekantoor’. Ooit was het onderdeel van het handelsterrein van de Rotterdamsche Handelsvereeniging (RHV). Vooral aan diens directeur Lodewijk Pincoffs heeft het pand zijn bestaan te danken. De illustere Pincoffs was een visionair die geloofde in vernieuwing en groei van de stad. Zozeer, dat er in het Feijenoord van de jaren zeventig van de 19e eeuw havens werden gegraven met alle voorzieningen die nodig waren voor de handel.  Het douanekantoor maakte hier een belangrijk onderdeel van uit. Nadat die eerste havens ‘op Zuid’ op particulier initiatief werden gegraven, volgde de gemeente met nieuwe havenuitbreidingen. Zo ontwikkelde Rotterdam zich verder tot wereldhaven.
De cruciale rol die Lodewijk Pincoffs speelde bij de uitbreiding van Rotterdam naar de zuidelijke Maasoever, bepaalde de naam van het hotel. Op allerlei manieren wordt zijn verhaal in het hotel verteld en zijn er elementen van de douane-geschiedenis terug te vinden, zoals de grote stalen kluis in de lobby.

Duurzame koploper
Al bij de oprichting van Suite Hotel Pincoffs, dat in 2008 haar deuren opende, zijn tal van keuzes gemaakt waarbij comfort en zorg voor de leefomgeving hand in hand zijn gegaan.
Het hotel mag zich met recht een koploper noemen als het om een duurzame bedrijfsvoering gaat. “Eigenlijk is dat heel natuurlijk gegaan”, stelt Edwin. “Wij vonden duurzaamheid – en het eten van biologische en gezonde producten – in ons eigen leven belangrijk, dus toen wij een hotel openden was het vanzelfsprekend om die gedachten door te voeren in de bedrijfsvoering.” Ook zijn er  vanaf het begin in samenspraak met Stadsherstel een paar belangrijke keuzes gemaakt in de verbouwing, die hen verder hebben gebracht in hun duurzame verhaal. Zo zijn alle gevels aan de binnenzijde geïsoleerd en zijn de kozijnen voorzien van dubbel glas.  Vervolgens zijn ze aan de slag gegaan met hergebruikte materialen. Van  oude deuren zijn buffetkasten, daybeds, minibars en bureaus gemaakt. Veel kasten zijn bij antiquair De Dubbele Deur in Rotterdam gekocht en het bestek in de ontbijtzaal ligt in een omgebouwde oude piano. En zo sloop het thema duurzaamheid in de identiteit van het hotel. Hotel Pincoffs is sinds 2010 gecertificeerd door Green Key (niveau goud) en won in 2021 de nationale Gaia Green Award voor duurzame hotels.

Rijksmonument nu nog duurzamer
In 2023 is er samen met Stadsherstel gewerkt aan de verdere verduurzaming van het gebouw, waarbij de belangrijkste installaties zijn aangepakt: een warmtepompsysteem voor het warme water, een hybride warmtepomp (elektriciteit en in de winter een beetje gas) voor de verwarming van ruimtes op de begane grond. En de geplaatste zonnepanelen zorgen ervoor dat onder andere het warme water duurzaam wordt opgewekt

“Dit soort werkzaamheden aan een rijksmonument zijn geen gemakkelijke trajecten. Gelukkig heeft Stadsherstel hier als professionele monumentenorganisatie de kennis en expertise voor in huis. Daardoor kon het onderzoek en de financiering bij het NRF spoedig plaatsvinden en is ook het vergunningstraject relatief snel doorlopen”, vertelt Edwin van der Meijde enthousiast.  
“De uitvoering van het gehele project was voor ons als hotel erg spannend. Onze gasten boeken al maanden van te voren en die wil je niet vlak van te voren bellen dat ze niet terecht kunnen door vertraging in de uitvoering. Ook dit is super gelopen in de goede samenwerking. Er is alleen één probleempje: het wordt steeds lastiger iets te verzinnen om nóg veel duurzamer te worden.”