• Blijf op de hoogte van het actuele nieuws, huuraanbod en projecten van Stadsherstel Historisch Rotterdam via onze nieuwsbrief.

mei 2024

Actueel Dutch Pinball Museum nu twee keer zo groot!

Het Dutch Pinball Museum heeft haar locatie uitgebreid: sinds kort zijn er vier  verdiepingen in gebruik in de Dubbelde Palmboom in Historisch Delfshaven. Het museum groeit hiermee door van 740 m2 naar bijna 1.500 m2! Naast deze verdubbeling is er ook een kwaliteitsslag gemaakt in onder ander de afwerking van de ruimtes, de verlichting, een verplaatste (ruimere) entree en verbeterde toiletvoorzieningen

De tweede verdieping is volwaardig toegevoegd aan het museum waarbij de flipperkasten (net als op de heringerichte 1e verdieping) zijn verdeeld naar verschillende thema’s. Echte ‘eye­catcher’ is daarbij het gedeelte met het thema ‘jungle’ geworden. Alle flipperkasten die aan dit thema gelieerd kunnen worden bevinden zich in dit gedeelte, inclusief diverse ‘dino’ ­flipperkasten.
Het museum beschikt over een grote collectie (historische) flipperkasten die met deze uitbreiding ruimer opgezet zijn op basis van verschillende thema’s zoals film, muziek, sport en jungle.  Zo vind je er bijvoorbeeld The Big Lebowski flipperkast (één van de topstukken), The Matrix of The James Bond 60th Edition. In totaal zijn er meer dan 100 flipperkasten te zien en te bespelen.

Eind 2023 is gestart met het gereed maken van de verschillende ruimtes waarbij goed is gekeken naar de ervaringen die in de afgelopen jaren zijn opgedaan. Zo werkt het museum met tijdsloten van twee uur waarin maximaal 120 bezoekers terecht kunnen. Het is een logistieke uitdaging om het vertrek van circa 120 bezoekers in goede banen te leiden, terwijl op hetzelfde moment het tijdslot van circa 120 nieuwe bezoekers begint. Met de keuze om de werkplaats naar de 3e verdieping te verplaatsen is er meer ruimte beschikbaar voor de entree aan de Voorhaven. Direct bij de entree bevindt zich de historische collectie (waar niet op gespeeld mag worden) waar de geschiedenis van Pinball wordt toegelicht.
Als gevolg van de ruimere opzet komt de collectie veel meer tot zijn recht en is er ruimte ontstaan voor een zeer bijzondere verwerving van het museum: een Toupie Hollandaise uit 1853, een 170 jaar oud Frans spel wat door de adel werd bespeeld in de chateaus. Het is de voorloper van ‘spijkerbal’, wat weer de voorloper is van de ‘flipperkast’. Dit pronkstuk staat nu midden in de entreeruimte en kan zelfs gedemonstreerd worden door Gerard van de Sanden, de oprichter van het museum.

De werkzaamheden zijn nog niet helemaal klaar. Zo zal er een aanpassing worden doorgevoerd aan de Voorhavenzijde zodat de toegang van het museum (nog) beter gevonden kan worden. Daarnaast bestaat er de wens om op een aantal verdiepingen glas toe te voegen zodat er meer daglichttoetreding is en bezoekers van het museum ook naar buiten kunnen kijken.
Als laatste zal de zolderverdieping van een staal- en glasconstructie worden voorzien waarmee het gescheiden wordt van de andere verdieping wat betreft lucht en geluid.  Hiermee kan de zolderverdieping worden benut voor de ontvangst van groepen zonder dat het geluid van flipperkasten op de ondergelegen verdiepingen voor geluidshinder zorgen. Een fantastische plek voor zakelijke bijeenkomsten!

We zijn super trots op het bereikte resultaat. Van een tijdelijke plek naar een definitieve invulling. Zo wordt dit rijksmonument mooi nieuw leven in geblazen en volop bezocht! Ook trekt het meer bezoekers naar Historisch Delfshaven.