• Blijf op de hoogte van het actuele nieuws, huuraanbod en projecten van Stadsherstel Historisch Rotterdam via onze nieuwsbrief.

december 2023

Actueel Groen rijksmonument Pincoffs

Bij de oprichting van Suite Hotel Pincoffs in 2008 hebben eigenaren Edwin van der Meijde en Karen Hamerlynck heel bewuste keuzes gemaakt voor een duurzaam hotel, waarbij comfort en zorg voor de leefomgeving hand in hand zijn gegaan. Zij vinden dat wat zij bijdragen in het kader van duurzaamheid ook echt moet zijn en geloofwaardig.
Hotel Pincoffs is sinds 2010 Green Key (niveau goud). Daarnaast won het de nationale Gaia Green Award voor duurzame hotels. Dat groen doen ook leuk is, bewijzen ze dagelijks in hun hotel onder het motto dat duurzaam ondernemen een feestje is.

In het kader van verdere verduurzaming van het hotel zijn  een aantal belangrijke installaties aangepakt. Zo is de complete warmtapwaterinstallatie van gasgestookt naar elektrisch gegaan, is een hybride warmtepomp geïnstalleerd voor de verwarming van ruimtes op de begane grond, zijn er zonnepanelen op het dak aan de achterzijde geplaatst en is een buitenunit voor het verwarmings- en koelingssysteem van de kamers vervangen.  
Omdat deze werkzaamheden niet konden worden uitgevoerd in een bezet hotel, heeft Pincoffs twee weken lang geen gasten ontvangen. En omdat het hotel dan toch leeg was, is ook gelijk het schilderonderhoud aan de voorzijde uitgevoerd. 

Er moesten veel werkzaamheden in een hele korte tijd worden uitgevoerd. Topsport voor onze projectleider Niek Otte, die zulke lange dagen heeft gemaakt dat hij net zo goed had kunnen blijven slapen in een van de kamers van het hotel.

Maar het resultaat mag er zijn! De eerste gasten hadden weer gewoon warm water uit de douche en in het bad. Het water wordt nu opgewarmd door een speciale wamtapwater warmtepomp. De elektriciteit die hier jaarlijks voor nodig is wordt opgewekt door de zonnepanelen op het dak. In totaal wordt het jaarlijks gasverbruik met 85% terug gebracht, wat een reductie van bijna 10.000 m3 per jaar betekent. Er is dus een enorme duurzaamheidsslag gemaakt! Er is alleen nog maar een klein beetje gas nodig voor de radiatoren in de koudste maanden van het jaar, als aanvulling op de hybride warmtepomp.

Wij zijn er enorm trots op dat wij deze bijzondere prestatie in een rijksmonument in zo’n korte tijd hebben kunnen realiseren. Daarnaast zijn wij het Nationaal Restauratiefonds zeer erkentelijk voor de duurzaamheidslening die zij ons hebben verstrekt op dit project mogelijk te maken.
Suite Hotel Pincoffs is weer een stukje groener geworden!