• Blijf op de hoogte van het actuele nieuws, huuraanbod en projecten van Stadsherstel Historisch Rotterdam via onze nieuwsbrief.

februari 2023

Actueel Markant tramhuis straks weer herkenbaar als monument

Midden in het stadscentrum, aan het Eendrachtsplein, staat een tramhuis dat een lange en roerige geschiedenis kent. Stadsherstel Rotterdam heeft dit bijzondere gemeentelijk monument kunnen verwerven en werkt aan een plan voor grondige restauratie en een nieuwe functie voor de stad.

Door het huidige gebruik als dönner kebab-zaak/snackbar en de vele reclame-uitingen die daarbij zijn aangebracht is het monument niet direct als zodanig herkenbaar. Maar het tramhuis werd in 1914 in opdracht van de Rotterdamse Electrische Tramweg Maatschappij (RETM) gebouwd op het Beursplein,  dat in die tijd nog een relatief bescheiden plein was. Het deed dienst als hoofdstation van de RETM en als wachthuis voor passagiers van de tram. Door de opkomst van de elektrische tram werden er in deze periode nieuwe wachthuisjes gebouwd met een moderne uitstraling. Ze hadden een zelfdragende smeedijzeren pui met veel glas;  het dak was dun en had een overstek.

Het tramhuis is een aantal keren als geheel verplaatst, wat de historie extra bijzonder maakt.  Het geheel van staal en glas werd telkens te waardevol bevonden om te slopen; het verplaatsen is zeker voor Rotterdamse begrippen uniek te noemen. Na de Coolsingel (1941), het Weena (1946), het Kruisplein (1958) kwam het na sluiting als tramhuis (1967) en een opknapbeurt in Ommoord aan het Eendrachtsplein (1971) terecht. Hier kreeg het voor het eerst een horecafunctie als kroeg ’t Oude Tramhuys.
In samenwerking met onder andere Bureau Polderman en Studio Robert van Oostrom wordt er volop gewerkt aan de plannen om het tramhuis volledig te restaureren waarbij een foto uit 1931 van het Stadsarchief zeer waardevol is gebleken. Door ook de binnenzijde zoveel mogelijk leeg te houden krijgt het zijn oorspronkelijke uitstraling terug waarbij de constructie van slank staal en glas heel mooi tot zijn recht zal komen. Er wordt hard gewerkt aan een nieuwe publieke functie voor het tramhuis. Binnenkort zal hier meer over bekend worden gemaakt!