• Blijf op de hoogte van het actuele nieuws, huuraanbod en projecten van Stadsherstel Historisch Rotterdam via onze nieuwsbrief.

februari 2023

Actueel Groot onderhoud molen De Ster bijna afgerond

In het voorjaar van 2022 zijn de grootonderhoudswerkzaamheden aan de molen gestart. Bijna een jaar later wordt de laatste hand gelegd aan deze werkzaamheden nu de bovenste achtkant van de molen met riet wordt gedekt. Nog even en de molen is weer in al haar glorie te bewonderen.
Het begon in het vroege voorjaar van 2022, toen molenmaker Restauratiewerkplaats Schiedam startte met het demonteren van de oude balie die om constructieve redenen niet meer te herstellen was. Een spectaculaire klus met grote hijskranen waar menig voorbijganger in bewondering stil bleef staan om de halsbrekende toeren die moesten worden uitgevoerd te aanschouwen. 
Na het demonteren kregen de rietdekkers van Rietdekkersbedrijf Visser de ruimte om de onderste achtkant van de molen met riet te dekken dat hier erg schraal was geworden. Vervolgens kon de molenmaker een zorgvuldige reconstructie van de balie terugplaatsen wat even spectaculair was als de demontage.
Op dit moment is het weer de beurt aan de rietdekkers die de laatste hand leggen aan het rietdekken van de bovenste achtkant van de molen. Dit keer vanaf de straat moeilijk te volgen, want de gehele kap is afgezet met steigerdoek zodat de rietdekkers ook bij slecht weer kunnen doorwerken. Onze fotograaf mocht wel een kijkje nemen en heeft het prachtige oude ambacht mooi kunnen vastleggen.
Veel dank aan de sponsoren waardoor we dit noodzakelijke groot onderhoud hebben kunnen uitvoeren aan dit bijzondere erfgoed. Molen De Ster kan weer vele jaren tegen weer en wind en de bezoekers kunnen op de balie weer van het schitterende uitzicht op Rotterdam genieten.
Deze sponsoren zijn: Het Molenfonds, stichting Diorapthe, Prins Bernhard Cultuurfonds, Hendrik Mullerfonds, J.E.Jurriaanse Stichting en TBI Fundatie.