• Blijf op de hoogte van het actuele nieuws, huuraanbod en projecten van Stadsherstel Historisch Rotterdam via onze nieuwsbrief.

mei 2022

Actueel Heineken Gebouw Rotterdam open voor publiek

Het is eindelijk zover, het Heineken Gebouw Rotterdam is voor het publiek geopend. Burgmeester Aboutaleb verrichtte op 22 april jl.  de officiële openingshandeling.
Geassisteerd door Marianne Kleppe en Floor van der Kooy, (Heineken Gebouw Rotterdam), Hans Böhm (managing director van Heineken) en Niels van der Vlist (Stadsherstel Rotterdam) wist de burgemeester een meterslange banner langs het gebouw naar beneden te geleiden. Maar zo verklaarde hij “burgemeesters krijgen hier een opleiding voor.” Op zijn wandeling van het Stadhuis naar huis loopt de burgemeester regelmatig over de Crooswijksesingel langs het Heinekengebouw. “Ik heb de renovatie eigenlijk aan mij voorbij zien trekken, mooi dat het werk nu gedaan is en het gebouw voor het publiek toegankelijk is.” De burgemeester beloofde om terug te komen voor een alcoholvrij biertje na de Ramadan. Hij is van harte welkom in Heineken Gebouw Rotterdam net als iedereen natuurlijk!

De belevingswaarde die het verdient
Het plan dat Stadsherstel Rotterdam (sinds 1998 eigenaar van het uit 1873 stammende kantoorgebouw) al jaren koesterde, namelijk het meer publiekstoegankelijk maken van het gebouw is nu dan toch echt gerealiseerd! Dit hoofdkantoor van Heineken maakte jarenlang onderdeel uit van de imposante Rotterdamse brouwerij. Na het vertrek van Heineken naar Zoeterwoude is het gebouw als enige blijven staan. “Het plan van de publiekstoegankelijkheid dateert al uit 2015, en het is fantastisch dat dit plan nu eindelijk werkelijkheid is geworden”, aldus Niels van der Vlist.
“Het Heinekengebouw was altijd al een mooi rijksmonument,  maar nu zien we het verschil tussen mooi en prachtig.  Samen met Marcel van der Veer en Willianne van der Sar die het kleur historisch onderzoek deed en onze eigen bouwkundigen Menno Spoormaker en Niek Otte is heel zorgvuldig gekeken naar het weghalen van verstoringen, het aanhelen van lambriseringen, het terugbrengen van vloerafwerkingen en het toepassen van de juiste kleuren.”
Pas als alle details kloppen, krijgt het monument weer de belevingswaarde die het verdient.

In stijl vergaderen in de voormalige directiekamers
De afgelopen twee jaar is er hard gewerkt aan het ontwikkelen en uitvoeren van de restauratie van het gebouw. We kunnen stellen dat de oude grandeur van weleer is teruggebracht in de voormalige directiekamers van Heineken, die nu getransformeerd zijn naar smaakvolle vergaderkamers mét een verhaal. Hier kan niet alleen worden vergaderd, er kunnen ook product presentaties, workshops en/of trainingen worden gegeven. In de vitrines in de vergaderkamers en de gangen is de Rotterdamse geschiedenis van het biermerk tentoongesteld, op de muren hangen foto’s die het verhaal vertellen. De collectie is zorgvuldig samengesteld in samenwerking met de Heineken Collection Foundation. Op vrijdag en zaterdag is het mogelijk om een exclusieve tour te boeken onder begeleiding van een gids, met als afsluiter een bierproeverij in the Secret Bar.
Op de website is alle informatie te vinden over de mogelijkheden die geboden worden.

Het begin van veel meer moois
Deze grote verbouwing en renovatie zijn nog maar het begin van de ambitie van Stadsherstel. De voorbereidingen voor de tweede fase zijn al in volle gang. In deze fase zullen ruimtes worden gerealiseerd voor groepen tot 50 personen, komt er een aparte museale ruimte in het voormalige laboratorium en een groot grand café met aparte entree aan de kant van de Rotte. Willem Kromhout ontwierp dit al in de jaren ’30 maar het werd toen weg bezuinigd. Hoe mooi is het dat dit nu wel gerealiseerd kan worden, want het Heineken-verhaal is nog lang niet uitverteld.