• Blijf op de hoogte van het actuele nieuws, huuraanbod en projecten van Stadsherstel Historisch Rotterdam via onze nieuwsbrief.

december 2021

Actueel Zakkendragershuisje in ere hersteld

Op 3 november was het zover, het Zakkendragershuisje in Historisch Delfshaven werd feestelijk heropend door wethouder Kasmi. Het is na een grondige restauratie weer in ere hersteld.
De restauratie is mede mogelijk gemaakt door steun van de Provincie Zuid Holland en het Nationaal Restauratiefonds. Het Zakkendragershuisje is gelegen aan de trekvaart van Delft naar Delfshaven. De provincie Zuid Holland stimuleert het belang van deze historische verbinding onder andere door bij te dragen aan restauraties van monumenten die hier een connectie mee hebben. Een subsidieregeling die voor Stadsherstel van groot belang was om de restauratie en herbestemming voor elkaar te krijgen. Met name het houtwerk en dak van het rijksmonument verkeerden in zeer slechte staat. 
Het rijksmonument uit 1654 vertelt ook het verhaal van de ontwikkeling van de havenactiviteiten, van het meedingen als zakkendrager om het schip te mogen lossen tot de mega terminals van de 2e Maasvlakte voor containerschepen zoals we die vandaag de dag kennen. Het bijzondere “rijksmonumentje” verdiende dan ook een vakkundige aanpak waar naast restauratie ook is geïnvesteerd in verduurzaming door onder andere de zolderkap te isoleren. Collega’s Menno Spoormaker en Niek Otte hebben een mooi staaltje werk geleverd in de uitwerking van de plannen en het begeleiden van de werkzaamheden die door Burgy zijn uitgevoerd. De werkzaamheden hebben een kleine acht maanden in beslag genomen en zijn eind oktober afgerond.

Stichting Het Zakkendragershuisje zorgt voor een publiekstoegankelijke exploitatie. Belangrijk onderdeel daarvan wordt gevormd door kleinschalige theatervoorstellingen van Drijfzand Theaterproducties, maar de begane grond zal ook worden verhuurd als vergader locatie. Zonder zware zakken te tillen kan men dus toch deze bijzondere plek ervaren!