• Blijf op de hoogte van het actuele nieuws, huuraanbod en projecten van Stadsherstel Historisch Rotterdam via onze nieuwsbrief.

december 2021

Actueel Leven in de brouwerij

Wie vandaag de dag een voet over de drempel van Heineken Gebouw Rotterdam zet, stapt middenin de verbouwingsactiviteiten.
Er wordt volop gewerkt om het gebouw in oude glorie te herstellen waardoor het rijksmonument voor een breed publiek toegankelijk wordt.  Het creëren van vergaderfaciliteiten, museale ruimtes en mogelijkheden voor tours op de begane grond is de eerste fase van dit project. In april 2022 kan dit gedeelte naar verwachting in gebruik worden genomen.

Het is mooi om te zien hoe de voormalige directiekamers van Heineken worden gerestaureerd en getransformeerd naar comfortabele eigentijdse vergaderkamers.
Mét behoud van het historische karakter, zoals een prachtig historisch plafond dat tijdens de werkzaamheden onder een verlaagd plafond vandaan kwam. Het plafond wordt in zijn volle glorie hersteld: de oude sjablonen worden weer teruggebracht en op basis van historisch kleuronderzoek worden de oorspronkelijke kleuren teruggebracht. Dat plafond is straks een van de geweldige eyecatchers, net als overigens de mooie oude houten lambriseringen die in zeer goede staat verkeren en slechts beperkt gerestaureerd hoeven te worden. Ze zijn voorzien van stilistische uilenkopjes, geven de vergaderruimtes statuur en doen herinneringen herleven aan de tijd dat dit het kantoor van de Heineken’s Bierbrouwerij Maatschappij was.

Een van de vergaderzalen heeft geheime deuren die naar de “Secret Bar” leiden, straks een prachtige ruimte waar na afloop van een vergadering een hapje en een drankje kunnen worden genuttigd. Deze “geheime” ruimte zal ook onderdeel uitmaken van de museale tour waarbij men afsluit met een kleine bierproeverij. De deuren zijn recent vakkundig geplaatst: en inderdaad, nagenoeg onzichtbaar in de wand!

Naast diverse restauratiewerkzaamheden zoals herstel van glas-in-lood ramen, lambriseringen en terrazzovloeren wordt er ook gewerkt aan energiebesparende maatregelen. Zo is de tochtwering van de schuiframen sterk verbeterd en wordt er laagtemperatuur vloerverwarming aangebracht in de vergaderzalen, waarmee voldoende warmtecomfort wordt geboden zonder gasverbruik.

De werkzaamheden vorderen gestaag maar gaan nog wel een paar maanden door.
Dat vraagt dus nog even geduld van de gebruikers van het pand. Maar één ding is zeker, als ze straks klaar zijn is er in hartje Rotterdam een unieke locatie gecreëerd, waar de geschiedenis van Heineken op verschillende fronten heel bijzonder te ervaren is.