• Blijf op de hoogte van het actuele nieuws, huuraanbod en projecten van Stadsherstel Historisch Rotterdam via onze nieuwsbrief.

maart 2021

Actueel Zakkendragershuisje in de steigers

Sinds een aantal weken staan er steigers rond het Zakkendragershuisje aan de Voorstraat in Historisch Delfshaven. Ze onttrekken het rijksmonument enigszins aan het zicht, maar zijn nodig om herstelwerkzaamheden uit te voeren zoals het behandelen van de gevelankers, veel houtrot herstel en het nodige schilderwerk. Vanaf mei worden de werkzaamheden binnen vervolgd waarbij de tegelvloer wordt hersteld, de zolder geïsoleerd en de pantry wordt vervangen. En tot slot worden voorzieningen vernieuwd ten behoeve van de brandveiligheid. Lees meer.

Ooit was het Zakkendragershuisje de verzamelplek voor de broeders van het zakkendragergilde. Van hieruit gingen zij op pad om de door schepen aangevoerde zakken met graan en grondstoffen te lossen bij de distilleerderijen van Delfshaven. De klok in het markante torentje van het rijksmonument werd geluid zodra er een schip was aangemeerd: dit was het signaal voor de zakkendragers om het schip te gaan lossen. De drie zakkendragers op het windvaantje bovenop de toren zijn nog altijd een stille getuige van toen.
Wie goed kijkt ziet dat het gebouw uit twee delen bestaat: het Zakkendragerhuisje en het voormalige Kraanhuis. De laatste dankt zijn naam aan de hijskraan waarmee ooit de sluisdeur kon worden opgehesen. In de loop der eeuwen is er nogal wat aan het uiterlijk van beide panden veranderd waardoor er helaas veel karakteristieke onderdelen zijn verdwenen.

Stadsherstel heeft bij de aankoop van het rijksmonument altijd de ambitie gehad om het tijdelijk gebruik door stichting Drijfzand Theaterproducties om te zetten naar een definitieve invulling. Ondanks de moeilijke omstandigheden door corona is dit gelukt en vanaf november hoopt Drijfzand de eerste voorstellingen (voor een publiek van maximaal 25 personen) in het opgeknapte Zakkendragershuisje te verzorgen.  Een theatervoorstelling bezoeken betekent dus ook de historie van het Zakkendragershuisje ervaren.