• Blijf op de hoogte van het actuele nieuws, huuraanbod en projecten van Stadsherstel Historisch Rotterdam via onze nieuwsbrief.

september 2019

Actueel Kralingse Molens genomineerd voor de BankGiro Loterij Molenprijs 2019

Molenaar Coen van Dorp roept Rotterdammers op hun stem uit te brengen!

Snuif- en specerijenmolens De Ster en De Lelie aan de Kralingse Plas zijn één van de drie Nederlandse molens genomineerd voor de BankGiro Loterij Molenprijs 2019. Deze jaarlijkse publieksprijs is een initiatief van Vereniging De Hollandsche Molen, met ondersteuning van de BankGiro Loterij. De nominatie is op basis van het ingediende plan voor de ontwikkeling van een nieuw bezoekerscentrum en herstel van de fundering van molen De Ster. De molen met de meeste stemmen wint een geldbedrag van € 75.000,-. Vanaf 11 september om 10.00 uur in de ochtend kan er gestemd worden via molenprijs.nl/rotterdam.

Molen De Ster (voorgrond), molen De Lelie (achtergrond)

Rotterdam een molenstad?
Veel Rotterdammers – zeker kinderen – hebben nog nooit een molen van binnen gezien. Terwijl Rotterdam veel industriemolens heeft gehad waar goederen werden geproduceerd en waar er nog maar een paar van over zijn. De bekendste zijn de molens aan de Kralingse Plas waar vrijwillige molenaars nog altijd op traditionele wijze specerijen malen en rondleidingen geven. Molenaar Coen van Dorp: “Wij willen aan nog meer mensen laten zien hoe specerijen worden gemalen en uitleggen hoe bijzonder dit gebied in Rotterdam is. Een nieuw bezoekerscentrum kan deze wens in vervulling laten gaan! De molens krijgen dan een educatieve rol in de samenleving van Rotterdam. Dus Rotterdammers stem op onze molens!” Van 11 september tot 1 oktober voeren bestuur en molenaars van de Kralingse Molens campagne om zo veel mogelijk stemmen te werven. “Ik verwacht dat we minstens 15.000 stemmen nodig hebben om kans te maken op de hoofdprijs, maar voor iedere stem ontvangen we sowieso 1 euro”, aldus Molenaar Coen.

Molenaar Coen geeft uitleg over het malen van de specerijen

Met de realisatie van een klein bezoekerscentrum grenzend aan molen De Ster worden de molens toegankelijker en aantrekkelijker voor publiek, waaronder groepen zoals schoolklassen. De ruimte krijgt een permanente museale expositie en een winkeltje voor specerijen die in de molens gemalen worden. Met de ontwikkeling van het bezoekerscentrum zal ook de verzakkende fundering van molen De Ster hersteld worden.

Open Monumentendag
Tijdens Open Monumentendag van 13 tot en met 15 september zijn de molens open voor publiek. Er worden rondleiding verzorgd door de molenaars en bij voldoende wind zal de molen in bedrijf zijn.