• Blijf op de hoogte van het actuele nieuws, huuraanbod en projecten van Stadsherstel Historisch Rotterdam via onze nieuwsbrief.

april 2019

Actueel Stadsherstel Rotterdam nieuwe eigenaar Dubbelde Palmboom en Zakkendragershuisje

Op 4 april jl. tekenden Gemeente Rotterdam en Stadsherstel Historisch Rotterdam de koopovereenkomst van twee bijzondere rijksmonumenten: het Zakkendragershuisje uit 1653 en de Dubbelde Palmboom uit 1825. Door de verkoop aan Stadsherstel borgt de gemeente het duurzaam in stand houden van dit historische erfgoed in Delfshaven. Naast de restauratie zal Stadsherstel investeren in het publiek toegankelijk maken van beide panden zodat Rotterdammers en bezoekers van de stad dit bijzondere stukje erfgoed van binnen en buiten kunnen ervaren.

Flipperen in de Dubbelde Palmboom

De Dubbelde Palmboom werd in 1825 gebouwd als graanpakhuis ‘Denemarken’. Door de jaren heen kende het pand verschillende functies. Van distilleerderij tot kistenfabriek. Sinds 2012 staat de Dubbelde Palmboom leeg toen Museum Rotterdam er vertrok. Het pand is dus al zeven jaar niet meer verwarmd en dat heeft gezorgd voor vochtproblemen met alle gevolgen van dien. De verwachting is dat de restauratie ongeveer anderhalf jaar in beslag zal nemen.

De Dubbelde Palmboom is zo’n 30 meter diep waardoor het in het midden vrij donker is. Een ideale plek dus voor bijvoorbeeld musea en galerieën. ‘’Er ligt nog geen compleet uitgewerkt plan klaar, maar duidelijk is al wel dat de begane grond een horeca-invulling krijgt ondersteunend aan de culturele bestemming. We willen de eerste periode benutten als een soort proeftuin waarbij we verschillende cultureel-maatschappelijke organisaties uitnodigen om de ruimtes te ervaren. Dit helpt ons ook bij het bepalen van de meest optimale invulling van het pand’’, aldus Niels van der Vlist, directeur Stadsherstel Rotterdam. De eerste huurder is inmiddels al wel bekend. Het Dutch Pinball Museum zal tijdens de verbouwing van hun huidige locatie, de Fenixloods op Katendrecht, gedurende 2 á 3 jaar haar intrek nemen in de Dubbelde Palmboom. Een mooie opsteker voor het gebied. In een ander deel van de Dubbelde Palmboom zullen een of twee woningen gerealiseerd worden.

Theater in het Zakkendragershuisje

Het Zakkendragershuisje staat vlakbij de Dubbelde Palmboom en herinnert aan de tijd dat zakkendragers de lading van de binnenvarende schepen aan wal droegen om in de pakhuizen op te slaan. Ook dit pand krijgt een flinke opknapbeurt. Het pand kampt met achterstallig onderhoud, lekkage en houtworm. Het metselwerk moet hersteld worden en het zinkwerk moet vervangen worden. Schilders zullen het pand zijn oude kleuren teruggeven. Momenteel is theatergezelschap Drijfzand er gevestigd dat kleine voorstellingen geeft. Stadsherstel heeft al aangegeven dat zij ook in de nieuwe situatie als huurder kunnen aanblijven.

Montmartre van Rotterdam

Stadsherstel hoopt met deze ontwikkelingen de aantrekkingskracht van Historisch Delfshaven te vergroten en nieuw elan te brengen op deze ooit zo populaire plek. Vroeger ook wel het ‘Montmartre van Rotterdam’ genoemd.