• Blijf op de hoogte van het actuele nieuws, huuraanbod en projecten van Stadsherstel Historisch Rotterdam via onze nieuwsbrief.

januari 2018

Actueel Restauratie Schiekade 77 ‘Jonge Buskens’

Het bijzondere rijksmonument aan de Schiekade 77 ondergaat op dit moment een grondige restauratie. Het betreft een voormalig woonhuis uit 1896 naar ontwerp van architect P.G. (Piet) Buskens. Het was het eerste werk van Buskens, dat hij op de jonge leeftijd van 24 jaar ontwierp. Later heeft hij in Rotterdam onder andere het Atlantic-huis, de kathedraal aan de Mathenesserlaan en het Sint Franciscuscollege aan de Beukelsdijk ontworpen.

Naast het noodzakelijke achterstallig onderhoud aan gevels en dak, wordt het fraaie interieur gerestaureerd, dat ook door Buskens is ontworpen. Zo zijn de beschadigingen aan de originele stucplafonds hersteld en is op de eerste verdieping een reconstructie gemaakt van een in het verleden gesloopte en-suite-kast. Het kleurhistorisch onderzoek naar de originele kleuren onder de vele verflagen is bijna afgerond. Een tegenvaller vormde de doorgeroeste stalen liggers onder de souterrainvloer, waardoor deze vloer in zijn geheel vervangen moest worden. De originele vloertegels werden daarbij eerst veiliggesteld. Deze worden weer teruggeplaatst op de nieuwe vloer.

Stadherstel hoopt in mei 2018 klaar te zijn met de restauratie-werkzaamheden. Daarna zal het rijksmonument per verdieping worden verhuurd als kantoor- of praktijkruimte.

De beletage en eerste verdieping zijn inmiddels verhuurd. De tweede verdieping (circa 125 m2) is nog beschikbaar. Voor meer info, klik hieronder op ‘lees meer’.