• Blijf op de hoogte van het actuele nieuws, huuraanbod en projecten van Stadsherstel Historisch Rotterdam via onze nieuwsbrief.

Rijksmonument

Huize Brenninkmeijer Eendrachtsweg 67, Centrum

Dit koopmanshuis ‘Milders/Brenninkmeijer’ heeft een boeiende geschiedenis. In 1872 – 1873 liet effectenhandelaar M. Milders een monumentaal woonhuis bouwen in neoclassicistische stijl aan de Eendrachtsweg, de woningen aan deze weg waren bestemd voor welgestelde burgers. De familie woonde er tot 1893. Daarna bewoonden bekende Rotterdamse families zoals De Monchy en De Jongh het pand.

Van 1927 tot 1932 vond een grootschalige verbouwing plaats in opdracht van I.P. Brenninkmeijer, toenmalig directeur van C&A. Hij voorzag de woning van een tweede verdieping om ruimte te scheppen voor zijn kinderrijke gezin. Aan de gevel is dit niet af te lezen, doordat hij de eclectische vormgeving van de al bestaande verdiepingen kopieerde. Brenninkmeijer liet ook de oorspronkelijke negentiende-eeuwse interieuronderdelen grotendeels intact, maar het centrale trappenhuis, de badkamer en deels de salon kregen wel een nieuw en eigentijds – art deco – uiterlijk.

De familie Brenninkmeijer bewoonde de monumentale stadsvilla tot de gemeente het pand in 1970 aankocht. In 1974 betrok het Turks consulaat het pand, tot 1999. In 1999 verhuisde het consulaat waardoor het pand, 127 jaar oud, leeg stond: oud, flink verzakt en versleten. Aanvankelijk koos de gemeente voor regulier anti-kraakbeheer en in 2001 meldden zich allerlei culturele ondernemers als tijdelijke gebruikers en huurders, waaronder ontwerpster Hella Jongerius. Dit leidde tot een ‘tussentijdse’ bewoningsperiode tot 2011.

In 2011 werd Stadsherstel in staat gesteld het pand te verwerven. Onder leiding van Putter Partners Architecten startte in augustus van 2011 de restauratie. Bij de verbouwing is de periode 1927 – 1932 als ijkpunt genomen, het moment waarop het pand zijn huidige omvang, inclusief de tweede verdieping en de uitbreidingen aan de tuingevel, kreeg. Het pand behield toen in opdracht van familie Brenninkmeijer zijn negentiende-eeuwse eclectische exterieur. Het interieur werd destijds verrijkt met art deco toevoegingen: de eiken parketvloer in de salon, de mahonie afwerking van hal en trappenhuis, fraaie glas-in-lood vensters en de bijzondere badkamer betegeling. Deze interieur-onderdelen zijn volledig gerestaureerd en vormen qua kleur en detaillering het uitgangspunt voor toekomstige aanpassingen van het interieur. Zo is het parket in visgraatmotief en randdecoratie gekopieerd in de voorkamer van de salon, op de trapbordessen en in de hal op de eerste verdieping. Ook is de mahoniehouten afwerking overal gerestaureerd om de eenheid in het interieur uit de tijd van Brenninkmeijer te herstellen.

In 2012 verscheen Biografie van een woonhuis, woonhuis Milders/Brenninkmeijer door Mariëtte Kamphuis over Eendrachtsweg 67.