• Blijf op de hoogte van het actuele nieuws, huuraanbod en projecten van Stadsherstel Historisch Rotterdam via onze nieuwsbrief.

Rijksmonument

Heinekengebouw Crooswijksesingel 50, Oud-Crooswijk/Oude Noorden

In 1863 kocht G.A. Heineken de grootste brouwerij van Amsterdam genaamd ‘De Hooiberg’ uit 1592. De zaken gingen voorspoedig en in 1873 werd besloten een tweede vestiging te bouwen in Rotterdam. De gezamenlijke belangen van de twee vestigingen werden, met medewerking van de Rotterdamse Handelsvereniging van Lodewijk Pincoffs (waarbij een obligatielening werd uitgeschreven), op 11 januari 1873 ondergebracht in Heinekens Bierbrouwerij Maatschappij NV.

In Rotterdam werd gekozen voor de hoek Crooswijksesingel/Linker Rottekade vanwege de goede aan- en afvoermogelijkheden via de Rotte, maar ook vanwege het flinke aantal waterbronnen dat zich hier bevond. In eerste instantie werd de brouwerij met fabriek gebouwd.

In 1882 wordt het eerste kantoorgebouw voor Heineken gebouwd met uitbreidingen in 1895 en 1906. Mede door de snelle bevolkingsgroei van Rotterdam groeit ook de fabriek steeds hard mee. Vanaf 1922 wordt architect Kromhout ingeschakeld door Heineken voor de verdere uitbreiding en modernisering van de brouwerij en bovendien te zorgen voor meer samenhang en monumentaliteit.

Aan de hand van Kromhout ontstonden langs de Rotte een kolentransporteur, een graansilo en een ziederijgebouw onderling verbonden met een loopbrug. In 1932 kwam daar nog het door Kromhout ontworpen kantoorgebouw aan de Crooswijksesingel bij, dat aansloot op de eerdere kantoorgebouwen uit 1882, 1895 en 1906, ontworpen door andere architecten. Zo ontstond er een prachtig ensemble van beeldbepalende gebouwen op de hoek van de Rotte en de Crooswijksesingel die de diverse losse fabrieksgebouwen van de brouwerij op het achter terrein uit het zicht onttrokken. Het bier werd vanuit Rotterdam naar alle windstreken geëxporteerd en hiermee werd de basis gelegd voor de reputatie van Heineken als wereldmerk.

In 1968 werd de brouwerij naar een modern fabriekscomplex in Zoeterwoude verplaatst. In de jaren zeventig is het oude brouwerijcomplex gesloopt ten behoeve van een nieuwe stadswijk. Helaas zijn ook de prachtige gebouwen langs de Rotte gesloopt, waaronder het Ziederijgebouw waar de brouwketels stonden, een van de meest bewonderde creaties van Kromhout. Het prachtige kantoorgebouw aan de Crooswijksesingel is dit gelukkig bespaard gebleven. Het betreft een L-vormig kantoorgebouw van vier bouwlagen, een kelder en een kubisch vormgegeven torenachtig hoekdeel van vijf bouwlagen waarin zich de representatieve hoofdingang tot het gebouw bevindt in de zijgevel van het pand.

Tot eind jaren negentig heeft Heineken hier kantoor gehouden tot dat het regiokantoor bij het distributiecentrum op het bedrijventerrein Rotterdam Noord-West werd gevoegd.

Stadsherstel Historisch Rotterdam heeft het rijksmonument toen kunnen kopen van Heineken. In 1999 is een grondige restauratie uitgevoerd waarna het is opgeleverd als kantoorgebouw voor diverse huurders. De prachtige historie van het gebouw en de fraaie architectuur spreken vijftien jaar later gelukkig nog steeds veel ondernemers aan als het gaat om hun huisvestingsvraag.

Het plan dat Stadsherstel Rotterdam al jaren koesterde, namelijk het meer publiekstoegankelijk maken van het gebouw is in april 2022 gerealiseerd! Het plan van de publiekstoegankelijkheid van het gebouw dateert al uit 2015.  Er is heel zorgvuldig gekeken naar het weghalen van verstoringen, het aanhelen van lambriseringen, het terugbrengen van vloerafwerkingen en het toepassen van de juiste kleuren.
Er is hard gewerkt aan het ontwikkelen en uitvoeren van de restauratie van het gebouw. De oude grandeur van weleer is teruggebracht in de voormalige directiekamers van Heineken, die nu getransformeerd zijn naar smaakvolle vergaderkamers mét een verhaal. In de vitrines in de vergaderkamers en de gangen is de Rotterdamse geschiedenis van het biermerk tentoongesteld, op de muren hangen foto’s die het verhaal vertellen. De collectie is zorgvuldig samengesteld in samenwerking met de Heineken Collection Foundation. Lees er meer over op: heinekengebouw.nl.