• Blijf op de hoogte van het actuele nieuws, huuraanbod en projecten van Stadsherstel Historisch Rotterdam via onze nieuwsbrief.

Rijksmonument

Heerenhuys de Heuvel Baden Powellaan 12, Scheepvaartkwartier

Het Heerenhuys uit circa 1750 was het hoofdgebouw van buitenplaats De Heuvel, dat zich bevindt in het door architect Zocher ontworpen park bij de Euromast. Het pand is een rijksmonument en onderdeel van het beschermde stadsgezicht Scheepvaartkwartier.

Het Heerenhuys lag oorspronkelijk tegen een zomerdijkje aan met de voorgevel gericht op de Westzeedijk. Hoewel het exacte bouwjaar niet bekend is, is zeker dat het pand er al in de achttiende eeuw stond. Het is namelijk voor het eerst te zien op een kaart van A. Dubreuil uit 1784. Uit bouwhistorisch onderzoek is gebleken dat het Heerenhuys ergens tussen 1750 en 1760 is gebouwd. Wie het huis toen bewoonden is niet bekend; pas vanaf eind 1700 is daar meer informatie over. Jan Jacob Elsevier (oud-burgemeester van Rotterdam) wordt als bewoner genoemd, daarna neemt de dijkgraaf van Katendrecht zijn intrek. En het is dankzij een Duitse kunstliefhebber dat het huis op diverse schilderijen is vastgelegd: hij is de laatste privé-bewoner van het huis.
In 1875 is het pand aangekocht door de Gemeente Rotterdam, waarna in 1886 G.J. de Jongh het plan lanceerde om Het Park van Zocher en De Heuvel te verenigen tot één park. Rond 1900 was dit gereed.

Vanaf 1910 werd het pand aan particulieren verhuurd, waaronder het Rode Kruis en de Academie van Beeldende Kunsten. In 1985 kreeg het een horecabestemming en nam een café-restaurant haar intrek. Stadsherstel heeft het rijksmonument in 1995 gekocht mét een restauratieverplichting. In 1996 is het pand gerestaureerd onder leiding van restauratiearchitect Ir. A. van der Zwan.

Recent is ook de achterkant van de villa weer in ere hersteld. Door het verwijderen van de stalen brandtrap uit de jaren ’80 heeft de gevel weer zijn oorspronkelijke indeling. De gemeente Rotterdam heeft bovendien het verwilderde groen aan deze zijde gesnoeid en gefatsoeneerd waardoor het rijksmonument na jaren weer goed zichtbaar is vanaf deze kant. Er is nieuwe buitenverlichting aangebracht waardoor het monument ook in het donker mooi tot zijn recht komt en voor bezoekers het gevoel van veiligheid wordt vergroot.

Belangrijke partner bij dit project is de stichting Droom & Daad. Deze stichting heeft een bijdrage gedaan aan het historisch herstel van het rijksmonument en werkt samen met de gemeente Rotterdam aan een kwaliteitsverbetering van het Park als geheel.

Het monument is een zeer geliefde locatie voor bruiloften en recepties waardoor tal van Rotterdammers (en bezoekers) jaarlijks kunnen genieten van een uniek stukje Rotterdamse geschiedenis. Iedere zondag organiseert stichting Droom & Daad Heerenhuys Kamerconcerten met telkens een andere muzikale invulling.