• Blijf op de hoogte van het actuele nieuws, huuraanbod en projecten van Stadsherstel Historisch Rotterdam via onze nieuwsbrief.

Rijksmonument

Dubbelde Palmboom Voorhaven 12, Delfshaven

Sinds april 2019 is Stadsherstel eigenaar van de Dubbelde Palmboom in Delfshaven. In dit voormalige graanpakhuis uit 1825 was tot 2012 een dependance van het Museum Rotterdam gevestigd. Sindsdien gebeurde er niets meer. Het rijksmonument stond zeven jaar leeg en werd al die tijd niet verwarmd en minimaal onderhouden. Dat had flinke vochtproblemen tot gevolg, net als de slechte staat van het houtwerk van luiken en ramen. 

Het doel van Stadsherstel was- zoals altijd – om het gebouw weer toegankelijk te maken voor publiek. Daarom is er hard gewerkt aan de restauratie met als doel een laagdrempelige plek voor jong en oud waarbij beleving centraal staat. Sinds april 2020 is het Dutch Pinball Museum gevestigd op de begane grond en 1e verdieping van het monumentale pakhuis.

Het voormalige pakhuis is erg diep en heeft relatief weinig daglicht. Maar daarom komt de collectie van het museum hier goed tot zijn recht. De open structuur met het centrale trappenhuis uit de periode van het Museum Rotterdam past prima voor het Dutch Pinball Museum. De kasten staan los van de wanden waardoor er weinig bouwkundige aanpassingen nodig waren. De jaren ’90 puien op de begane grond zijn deels gesloopt en deels vervangen waardoor de entree sterk is verbeterd. De enorme balken van het pakhuis komen nog steeds fraai tot hun recht.

Voor de invulling van de tweede en derde verdieping onderzoeken wij diverse mogelijkheden. In een ander deel van de Dubbelde Palmboom is inmiddels een woning gerealiseerd.