Rijksmonument
Dubbelde Palmboom Voorhaven 12, Delfshaven




Het is Aelbrecht van Beieren, Graaf van Holland, die in 1389 toestemming geeft voor een directe vaarverbinding met de zee: de Delfshavense Schie. Hiermee kan Delft het hoofd bieden aan de concurrentie met de havenstad Rotterdam. Bij de monding ontstaat een haventje en er komt een scheepswerf en zelfs woningen: dit is Delfshaven.
De havenactiviteiten brengen veel ambachten met zich mee, zoals scheepvaart en bedrijvigheid in de vorm van jeneverstokerijen. Er komt meer vraag naar opslagcapaciteit, die wordt gevonden in de bouw van pakhuizen. Eén daarvan is De Dubbelde Palmboom, dat in 1825 wordt gebouwd onder de naam ´Denemarken´. Waarschijnlijk verwijst dit naar de herkomst van het graan, want Nederland handelde al sinds de tweede helft van de 16e eeuw in graan met Denemarken. Het is een enorm groot pakhuis. De opdrachtgever voor de bouw ervan is Abram van Rijckevorsel, werkzaam als zelfstandig koopman bij handelsfirma Weduwe Hubert & Van Rijckevorsel. Hij is net twintig jaar oud en staat aan het hoofd van deze in graan en koloniale waren handelende firma. In de Nederlandse geschiedenis is hij voornamelijk bekend om zijn politieke carrière als gemeenteraadslid in Rotterdam en zijn lidmaatschap van zowel de Eerste als de Tweede Kamer. Ook heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de Nieuwe Waterweg en de opbouw van een nationaal spoorwegnet.
Er is weinig archiefmateriaal bewaard gebleven om vast te kunnen stellen of het pakhuis altijd als opslagplaats voor graan diende. Mogelijk was het ook een tijdje een distilleerderij. Wat we wel weten – twee gevelstenen in het pand verwijzen ernaar – is dat de naam rond 1860 is gewijzigd in ‘De Dubbelde Palmboom’.
Toen Stadsherstel in 2019 eigenaar werd, had het rijksmonument zeven jaar leeg gestaan en werd het al die tijd niet verwarmd en minimaal onderhouden, met flinke vochtproblemen als gevolg, maar ook was het houtwerk van luiken en ramen in slechte staat.


Er is hard gewerkt aan de restauratie met als doel een laagdrempelige plek voor jong en oud waarbij beleving centraal staat. In april 2021 vestigde het Dutch Pinball Museum zich op de begane grond en de 1e verdieping van het monumentale pakhuis.
Aanvankelijk zou het museum zich tijdelijk vestigen, maar in november 2023 heeft het museum definitief besloten om te blijven en het museum verder te professionaliseren én uit te breiden met één verdieping.
Voor Stadsherstel Rotterdam was dit de aanleiding om de nodige onderhouds- en renovatie-werkzaamheden uit te voeren. Zo is het interieur geschilderd, zijn kleurstellingen aangepast op het museum en is er nieuwe verlichting aangebracht. In het horecagedeelte op de begane grond is een gietvloer aangebracht en de binnen puien zijn vervangen door glazen puien.
Alle toiletgroepen zijn vernieuwd en tot slot zijn alle houten vloeren opnieuw in de lak gezet.




Het voormalige pakhuis is erg diep en heeft relatief weinig daglicht, maar daarom komt de collectie van het museum hier goed tot zijn recht. De open structuur met het centrale trappenhuis uit de periode van het Museum Rotterdam past prima voor het Dutch Pinball Museum.
Bent u benieuwd naar nog meer (achtergrond)informatie over dit mooie pand, klik dan hier.