• Blijf op de hoogte van het actuele nieuws, huuraanbod en projecten van Stadsherstel Historisch Rotterdam via onze nieuwsbrief.

Rijksmonument

Dubbelde Palmboom Voorhaven 12, Delfshaven

Sinds april 2019 is Stadsherstel eigenaar van de Dubbelde Palmboom in Delfshaven. In dit voormalige graanpakhuis uit 1825 was tot 2012 een dependance van het Museum Rotterdam gevestigd. Sindsdien gebeurde er niets meer. Het rijksmonument stond zeven jaar leeg en werd al die tijd niet verwarmd en minimaal onderhouden. Dat had flinke vochtproblemen tot gevolg, net als de slechte staat van het houtwerk van luiken en ramen. 

Het doel van Stadsherstel was- zoals altijd – om het gebouw weer toegankelijk te maken voor publiek. Daarom is er hard gewerkt aan de restauratie met als doel een laagdrempelige plek voor jong en oud waarbij beleving centraal staat. Sinds april 2021 is het Dutch Pinball Museum gevestigd op de begane grond en de 1e verdieping van het monumentale pakhuis. In november 2023 heeft het museum definitief besloten om te blijven en het museum verder te professionaliseren en uit te breiden met één verdieping.
Voor Stadsherstel de aanleiding om de nodige onderhouds- en renovatiewerkzaamheden uit te voeren. Zo is het interieur geschilderd, zijn kleurstellingen aangepast op het museum en is er nieuwe verlichting aangebracht. In het horecagedeelte op de begane grond is een gietvloer aangebracht en de binnen puien zijn vervangen door glazen puien. Alle toiletgroepen zijn vernieuwd en tot slot zijn alle houten vloeren opnieuw in de lak gezet.
Voor Stadsherstel was dit de aanleiding om de nodige onderhouds- en renovatiewerkzaamheden uit te voeren. Zo is het interieur geschilderd, zijn kleurstellingen aangepast op het museum en is er nieuwe verlichting aangebracht. In het horecagedeelte op de begane grond is een gietvloer aangebracht en de binnen puien zijn vervangen door glazen puien. Alle toiletgroepen zijn vernieuwd en tot slot zijn alle houten vloeren opnieuw in de lak gezet.
Daarnaast is de hele luchtbehandelingsinstallatie vernieuwd met een WTW-installatie en op het dak zijn 30 zonnepanelen geplaatst met de mogelijkheid om uit te breiden, De zonnepanelen zijn perfect georiënteerd op het zuiden, zonder enige belemmering waardoor ze volop energie kunnen leveren. En dat is mooi meegenomen in een museum vol historische flipperkasten.

Het voormalige pakhuis is erg diep en heeft relatief weinig daglicht. Maar daarom komt de collectie van het museum hier goed tot zijn recht. De open structuur met het centrale trappenhuis uit de periode van het Museum Rotterdam past prima voor het Dutch Pinball Museum.

Sinds november 2023