• Blijf op de hoogte van het actuele nieuws, huuraanbod en projecten van Stadsherstel Historisch Rotterdam via onze nieuwsbrief.

juni 2021

Actueel Uniek gedicht onthuld op de gevel van oudste koopmanshuizen aan de Rechter Rottekade

Op vrijdag 18 juni is tijdens een klein officieel moment een gedicht onthuld dat Derek Otte schreef voor de zuidwestgevel van een van de Koopmanshuizen aan de Rechter Rottekade. Deze gevel is nooit een blikvanger geweest maar sinds vandaag is het met het ondertekenen van het gedicht door Derek Otte, officieel aan het Rotterdamse straatbeeld toegevoegd.

Het gedicht dat Derek Otte (lichtelijk dichter en voormalig stadsdichter) op verzoek van Stadsherstel Rotterdam schreef speelt met de tijd en laat ruimte voor verschillende kanten van de geschiedenis. Bovenal is het een ode aan het bouwhistorisch onderzoek dat plaatsvond voor de panden. Daarbij wil Derek mensen letterlijk en figuurlijk even stil laten staan bij wat er is, wat er was en nog gaat komen. En dat dit niet alleen maar op de gebouwde omgeving van toepassing is. Het gedicht kan ook gaan over persoonlijke ontwikkeling, een link die  ook op de Rotterdamse Salon – die zich in één van de twee koopmanshuizen bevindt –  zeer van toepassing is.

Het komt niet vaak voor dat een Rijksmonument wordt voorzien van een muurschildering en dat maakt het extra bijzonder. De tekst en de wijze waarop streetart kunstenaar Noël Deelen het gedicht op de zuidwestgevel heeft aangebracht, maken dat het een waar kunstwerk is om even bij stil te staan en je te verwonderen, misschien zelfs even weg te mijmeren en de geschiedenis van de koopmanshuizen op je in te laten werken.

Tijdens een presentatie eind 2019 op een Rotterdamse basisschool over monumenten in de stad Rotterdam reageerde een jongen (Mohammed Mounir, 10) dusdanig enthousiast op het zien van de Koopmanshuizen (“die ken ik! Ik loop daar elke dag langs!”) dat we beseffen dat ook jonge Rotterdammers hun omgeving bekijken en graag meer willen weten over de achterliggende historie. Dit is mede aanleiding geweest voor het gedicht en de schildering. Mohammed Mounir was dan ook aanwezig bij de onthulling en mocht samen met Derek Otte de ondertekening doen.

De twee koopmanshuizen staan op de hoek van de Rechter Rottekade en de Vriendenlaan en zijn de enige twee van de hooguit vijftien koopmanshuizen die de stad nog kent. Ze overleefden heel wat: een granaat op het dak, een brand als gevolg van het bombardement op 14 mei 1940 én – tot viermaal toe – de dreiging van stadsvernieuwing. Maar ze staan er nog steeds en ogenschijnlijk trotser dan ooit.De panden zijn ingebed tussen de grootschalige stadsvernieuwing uit  de jaren zeventig. In de drie eeuwen van hun bestaan hadden de huizen allerlei functies, waarvan wonen de belangrijkste was. Opvallend is dat de bouwgeschiedenis van de Koopmanshuizen zelfs verder teruggaat dan de achttiende eeuw: stadskaarten uit de vroege zeventiende eeuw tonen op deze plek al bebouwing. De huidige panden hadden dus een voorganger. Ook de archieven bevestigen dit, met een ontstaansgeschiedenis die terug leidt naar 1643.