• Blijf op de hoogte van het actuele nieuws, huuraanbod en projecten van Stadsherstel Historisch Rotterdam via onze nieuwsbrief.

In uitvoering

Zakkendragershuisje — Volledige restauratie en verbouwing Zakkendragershuisje, Delfshaven

Stadsherstel Historisch Rotterdam kocht het Zakkendragershuisje in 2019 van de gemeente Rotterdam met de ambitie het rijksmonument een publiekstoegankelijke functie te geven en  achterstallig onderhoud uit te voeren. De publiekstoegankelijkheid werd geborgd door het te verhuren aan stichting Het Zakkendragershuisje met theatergezelschap Drijfzand als belangrijkste gebruiker. Drijfzand produceert kleinschalige theatervoorstellingen die in het rijksmonument worden uitgevoerd voor een klein publiek.

Ooit was het Zakkendragershuisje de verzamelplek voor de broeders van het zakkendragergilde. Van hieruit gingen zij op pad om de door schepen aangevoerde zakken met graan en grondstoffen te lossen bij de distilleerderijen van Delfshaven. De klok in het markante torentje van het rijksmonument werd geluid zodra er een schip was aangemeerd: dit was het signaal voor de zakkendragers om het schip te gaan lossen. De drie zakkendragers op het windvaantje bovenop de toren zijn nog altijd een stille getuige van toen.
Wie goed kijkt ziet dat het gebouw uit twee delen bestaat: het Zakkendragerhuisje en het voormalige Kraanhuis. De laatste dankt zijn naam aan de hijskraan waarmee ooit de sluisdeur kon worden opgehesen. In de loop der eeuwen is er nogal wat aan het uiterlijk van beide panden veranderd waardoor er helaas veel karakteristieke onderdelen zijn verdwenen.

Nadat in 2019 een aantal aanpassingen zijn doorgevoerd in het pand – ten behoeve van het snel in gebruik kunnen nemen door het theatergezelschap – zijn de herstelwerkzaamheden in 2021 grootschaliger aangepakt. Zo zijn de gevelankers behandeld, is er nogal wat houtrot hersteld en ook werd het nodige schilderwerk uitgevoerd, zowel binnen als buiten. Daarnaast is de tegelvloer op de begane grond hersteld, werd de zolder geïsoleerd en is de pantry vervangen. En tot slot zijn de voorzieningen vernieuwd ten behoeve van de brandveiligheid. De werkzaamheden hebben een kleine acht maanden in beslag genomen .
Het Zakkendragershuisje is klaar voor de 21e eeuw.