• Blijf op de hoogte van het actuele nieuws, huuraanbod en projecten van Stadsherstel Historisch Rotterdam via onze nieuwsbrief.

In uitvoering

Dubbelde Palmboom — Restauratie en verbouwing Dubbelde Palmboom, Delfshaven

In april 2019 is Stadsherstel eigenaar geworden van rijksmonument de Dubbelde Palmboom. Dit voormalig graanpakhuis genaamd ‘Denemarken’ werd in 1825 gebouwd en kende over de jaren heen verschillende functies. Van distilleerderij tot kistenfabriek. Sinds 2012 staat de Dubbelde Palmboom leeg toen Museum Rotterdam er vertrok. Het pand is dus al zeven jaar niet meer verwarmd en dat heeft gezorgd voor vochtproblemen met alle gevolgen van dien. De verwachting is dat de restauratie ongeveer anderhalf jaar in beslag zal nemen.

Naast de restauratie van het pand zal Stadsherstel investeren in de publiekstoegankelijkheid van de Dubbelde Palmboom zodat Rotterdammers en bezoekers van de stad dit bijzondere stukje erfgoed van binnen en buiten kunnen ervaren. Het pand is zo’n 30 meter diep waardoor het in het midden vrij donker is. Een ideale plek dus voor bijvoorbeeld musea en galerieën.

Momenteel werken wij aan een plan waarbij de Dubbelde Palmboom een culturele ontmoetingsplek wordt met een mix van functies. Een plek die vooral kansen biedt om jongeren te laten kennismaken met kunst en cultuur op een manier die aansluit bij hun interesses en leefwereld. Duidelijk is al wel dat het Dutch Pinball Museum gedurende 2 á 3 jaar haar intrek zal nemen op de begane grond en de 1e verdieping. De begane grond krijgt een horeca-invulling en op de eerste verdieping komt het museum. Het museum zocht tijdelijk een andere ruimte vanwege de verbouwing van hun huidige locatie, de Fenixloods op Katendrecht. Naar verwachting opent het Dutch Pinball Museum in maart 2020 haar deuren.

Voor de invulling van de tweede en derde verdieping onderzoeken wij de mogelijkheid van een Young Urban Art Museum waarbij talentvolle opkomende street-art / urban-art kunstenaars tijdelijk hun werk exposeren. De zolderverdieping wordt beschikbaar gesteld voor lezingen en debatten en in een ander deel van de Dubbelde Palmboom worden een of twee woningen gerealiseerd.