• Blijf op de hoogte van het actuele nieuws, huuraanbod en projecten van Stadsherstel Historisch Rotterdam via onze nieuwsbrief.

Rijksmonument

Drukkerij Wytpand Dunantstraat 10, Coolhaveneiland

Dat drukkerij en uitgeverij Wyt & Zn. een nieuw gebouw aan de Pieter de Hoochweg liet neerzetten èn dat de keuze op architect W.Kromhout viel, had alles te maken met het pand dat de Scheepvaartvereeniging Zuid daar enkele jaren eerder had gebouwd. De verwachting was dat rond deze locatie een nieuw scheepvaartkwartier zou ontstaan. Wyt & Zn. onderhielden nauwe contacten met de haven.

Een eeuw lang (1887 tot 1987) gaf Wyt & Zn. in Rotterdam het Dagblad Scheepvaart uit en het fameuze Adresboek voor Rotterdam. Wyt kon zich zodoende aan de Pieter de Hoochweg in Rotterdam een schitterende behuizing permitteren, gebouwd tussen 1923 en 1925 naar een ontwerp van de vooraanstaande architect W. Kromhout Czn. De buitenzijde van het pand draagt de kenmerkende signatuur van Kromhout. Men typeert zijn gebouwen doorgaans als ‘zakelijk expressionisme’. Vooral de toevoeging van baksteen en natuursteen, in combinatie met smeedijzer en stalen kozijnen, zijn bijzonder. Deze vormen een expressieve toevoeging aan de gevel, op voor Kromhout kenmerkende wijze tegelijk speels en strak ingedeeld. Het pand heeft statige rondboogvensters op de begane grond en, intrigerend genoeg, grotere vierkanten en kleinere rechthoeken voor de vensterpartijen op de verdiepingen. Het pand is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde, alsmede van belang binnen het oeuvre van Kromhout.

In 2003 werd het monumentale bedrijfscomplex met een hoge mate van achterstallig onderhoud verworven en gerestaureerd door Stadsherstel Rotterdam. Dit deel van Coolhaven was indertijd nog een ‘lastige plek’ met behoorlijk wat overlast van verslaafden die voor behandeling naar Bouman GGZ aan de andere kant van de Pieter de Hoochweg kwamen. Desalniettemin had de locatie veel potentie met andere monumentale gebouwen in de directe omgeving. Opkomend architectenbureau MVRDV zag ook de potentie van het gebouw en de plek en was de eerste huurder van het industriële monument. De restauratie werd begeleid door het architectenbureau Drost + Van Veen (herbestemming) en Ir. A. van der Zwan (restauratie). In 2004 werden de werkzaamheden afgerond en ging het pand in de verhuur. De industriële uitstraling van het deel waar Wyt de druk- en persmachines had staan, is nog altijd goed afleesbaar. Ook de voormalige directie- en vergaderkamers van Wyt zijn in ere hersteld.