Heerenhuys de Heuvel

Baden Powellaan, Scheepvaartkwartier

Share

Voormalige buitenplaats De Heuvel

Het Heerenhuis uit circa 1750 was het hoofdgebouw van buitenplaats De Heuvel in het door architect Zochers ontworpen park bij de Euromast. Het pand is rijksmonument en onderdeel van het beschermde stadsgezicht Scheepvaartkwartier.

Het Heerenhuis lag oorspronkelijk tegen een zomerdijkje met de voorgevel gericht op de Westzeedijk. Het is het woonhuis geweest van een aantal bekende Rotterdamse families, zoals Elsevier en Van Stolk. Rond 1855 werd besloten niet langer uit te kijken op de Westzeedijk, maar de voorgevel naar de andere kant van het pand te verplaatsen: men wilde zicht op de rivier.

Er is een testament uit januari 1820 waarin door een notaris en taxateur hun ronde door Het Heerenhuis kamer voor kamer wordt beschreven. Aan de hand van deze inventarisatielijst ontstaat een stapvoetse beschrijving van het Het Heerenhuis, die doet vermoeden dat er door de jaren heen, en doorgeredeneerd naar nu, betrekkelijk weinig aan de indeling is veranderd.

In 1875 werd het pand aangekocht door de Gemeente Rotterdam, waarna in 1886 G.J. de Jongh het plan lanceerde om Het Park van Zochers en De Heuvel te verenigen tot één park. Rond 1900 was dit gereed.

Vanaf 1910 werd het pand aan particulieren verhuurd, waaronder het Rode Kruis en de Academie van Beeldende Kunsten. In 1985 kreeg het pand een horecabestemming en nam een caférestaurant haar intrek. Stadsherstel heeft het rijksmonument in 1995 gekocht met een restauratieverplichting. In 1996 is het pand gerestaureerd onder leiding van restauratiearchitect Ir. A. van der Zwan. Het monument is momenteel een zeer geliefde locatie voor bruiloften en recepties waardoor tal van Rotterdammers (en bezoekers) jaarlijks kunnen genieten van een uniek stukje Rotterdamse geschiedenis.

 

  • Object Heerenhuys de Heuvel
  • Adres Baden Powellaan 12 Kaart
  • Bouwjaar de eerste bebouwing dateert van ca. 1750
  • Architect onbekend
  • Voormalig buitenplaats
  • Gerestaureerd Ja, 1996
  • door Ir. A. van der Zwan
  • Type rijksmonument
  • Oppervlakte ca 600 m2
  • Functie zalen- en evenementenlocatie